Sustainable Development

Nou zijn we hier niet alleen voor de gezelligheid. We zien deze reis vooral als een startpunt voor het denken over vormen van implementatie van vakoverstijgend onderwijs en leren voor duurzame ontwikkeling (daar móeten we als school iets mee). Internationalisering zou daar een fantastische bijdrage aan kunnen leveren!

Vanochtend aan de slag gegaan met een concrete uitwerking van een projectplan voor de komende jaren. Zonder dit plan kunnen we de nodig toezeggingen voor medewerking van universiteiten en andere partners niet krijgen.

De idee is dat we onze leerlingen met de 17 Sustainable Development Goals van de VN (SDG’s) als uitgangspunt naar de Oegandese werkelijkheid laten kijken. Door interactie met studenten van Oegandese universiteiten moeten dan de kennis en inzichten worden verdiept en verbreed. We willen dat bereiken door in de voorbereiding van de reis onze deelnemende leerlingen al het contact te laten leggen, hen ‘on board’ drie dagen op de uni te laten samenwerken met Oegandese studenten en hen dan samen naar een project te sturen en hen in de onderzoekssetting interventies te laten bedenken die bij zouden kunnen dragen aan het bereiken van enkele SDG’s. Belangrijk is dat we in onze aanpak leerlingen en studenten meer systemisch en dus minder simplistisch naar de Oegandese werkelijkheid willen laten kijken. Hoe meer verschillende brillen op hoe beter!

De komende dagen willen we zelf ook wat van die brillen opzetten. Vandaag hebben we al gesproken met een vertegenwoordiger van Toto Afrika, een organisatie die zich bezighoudt met de empowering van vrouwen in rurale gemeenschappen Ik kon zo al tien van de 17 VN-doelen aanvinken die in dit project aan de orde zijn. Deze empowering heeft natuurlijk alles te maken met de SDG armoedebestrijding maar ook met die van gezondheidszorg en met die van gelijkheid enzovoort, enzovoort. Door leerlingen samen te laten werken met Oegandese studenten zal ook inzicht in het Oegandese en zelfs het lokale perspectief sterk kunnen worden bevorderd.

Ook gesproken vandaag met een vertegenwoordiger van het Global Green Growth Institute (GGGI). Het project waar zij samen met Oegandese overheden aan werkt moet bijdragen aan groene stadsontwikkeling, groene industrialisatie en efficiënte en groene afvalverwerking. Het woordje groen staat hier natuurlijk voor duurzaam. De groeiende steden hier moeten gelijk de groene slag maken, dat voorkomt een heleboel ellende. GGGI is een diplomatieke organisatie dus de diplomaten genieten onschendbaarheid waar het gaat om hun opvattingen en uitspraken richting Oegandese overheid dus voor corruptie lijk hier weinig plek. Eén van SDG’s is het hebben van partnerschappen voor het bereiken van de andere doelen. Dit werd goed onderkent door de diplomaat en zij zag dan ook onmiddellijk het belang van ons project. En dan hebben we het niet alleen over het verbinden van Nederlands onderwijs met de Oegandese context maar ook het verbinden van Oegandese universiteiten met lokale Oegandese initiatieven. De Oegandese studenten met hun voeten in de modder laten staan, so to speak, want dat is hier geen vanzelfsprekendheid..

De avond afgesloten met een dinertje bij een zogenaamde zakenman. Deze zakenman bleek helemaal geen zakenman maar de oprichter en directeur van de NGO ‘DefendDefenders’ (https://defenddefenders.org/), een organisatie die als het ware organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch aanvult door ‘op de vloer’ personen die bedreigd worden vanwege hun uitspraken of geweldloze acties een safe house te kunnen bieden en hen het land te kunnen laten verlaten. In Oost Afrika en Oeganda in het bijzonder mag je best je mening geven en is er ruimte voor debat. Zodra jouw uitspraken of oproepen echter het overheidsbeleid rechtstreeks in de wielen rijdt, heb je een probleem. Hier komt DefendDefenders om de hoek kijken. Weer een bril waarmee onze leerlingen naar de Oegandese werkelijkheid kunnen kijken!

Een ambitieus project, zeker, Niet voor iedere leerling weggelegd en noodzakelijk. Hopelijk draagt het bij aan onze discussie over andere vormen van internationalisering.

Ja, dit was een wat minder smeuïge blog. Excuses daarvoor maar we zijn hier om te werken per slot van rekening.https://www.un-rok.org/wp-content/uploads/2018/01/17-SDGs.jpg

Reacties

  1. Wat een bijzondere en ook bijzonder nuttige reis die jullie maken. Fantastisch dat jullie zo concreet aan de slag zijn. Wat een mooie mogelijkheden voor onze leerlingen, maar ook voor de studenten daar, om zich op deze manier te gaan bezighouden met de grote vraagstukken!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

The 'Wedding'

Tot ziens, Afrika

East African Crude Oil Pipeline (EACOP)